Szkeptikus Hangtár

A Szkeptikus Társaság hanganyagai - klubestek hangfelvételei, rádiószereplések stb. Podcast formájában is elérhető.

RSS »iTunes »

Mijében él a mi?

2012-03-20

Egy magyar nő New Yorkban egy kirakatot nézegetett, amikor magyar szót hallott a háta mögött: két férfihang az árakat kommentálta. Hátranézett, s legnagyobb megdöbbenésére két néger állt mögötte. „Maguk magyarok?” kérdezte. Olyan mélyen gyökerezett benne a meggyőződés, hogy aki magyarul beszél, az magyar, hogy nem volt ideje kérdését visszaszívni. Pedig a fekete urak – mint ezt nevetve elmondták neki – nem magyarok voltak, hanem valaha Magyarországon diákoskodott afrikaiak, akik egymás között magyarul beszélnek, ha találkoznak.

Nyelvében él-e a nemzet? Mit értsünk azon, hogy „nyelvében”, hogy „él”, hogy „a nemzet”? Persze van ennek egy felszíni üzenete, hogy a nyelv – úgy általában – nagyon fontos a nemzet számára. Ez igaz, a nyelv mindenki számára fontos. De most sorra szeretném venni a szállóigében megbújó burkolt állításokat: mit gondolunk erről ma? Egyáltalán, igaz ez?

Categories | Klubestek

Download

Filetype: MP3 - Size: 28.92MB - Duration: 2:06:20 m (32 kbps 44100 Hz)Inkább videót néznél? Látogasd meg Youtube-csatornánkat!

Klubestjeink diavetítéseinek többsége blogunkon ("klub" címke alatt) megtekinthető.

Honlapunk

Blogunk

Szkeptikus Wiki

Fórumunk

Facebook-oldalunk

Facebook-csoportunk (érdeklődőknek)

The European Skeptics Podcast

Kapcsolat: info kukac szkeptikus pont hu.