Szkeptikus Hangtár

A Szkeptikus Társaság hanganyagai - klubestek hangfelvételei, rádiószereplések stb. Podcast formájában is elérhető.

RSS »iTunes »

Védőoltások és védőoltás-ellenesek

2013-02-19

Az előadó Ferenci Tamás biostatisztikus, a BME Orvosinformatikai Laboratóriumának doktorandusza, a BCE Statisztika Tanszékének óraadó tanára, a Védőoltásokról - a tények alapján blog szerzője. Előadásának témájáról így ír:

Noha a védőoltások az orvostudomány legcsodálatosabb találmányai közé tartoznak, az utóbbi években hazánkban is felbukkantak azok a csoportok, melyek nem szakmai alapon, hanem - jobb esetben hozzá nem értésből és tudatlanságból fakadóan - rémhírterjesztéssel, félrevezetéssel, a manipuláció klasszikus eszköztárával próbálják megingatni a bizalmat a védőoltásokban.

Előadásom első felében a szűkebb értelemben vett "technikai" kérdésekkel fogok röviden foglalkozni a védőoltások kapcsán: mi bizonyítja, hogy hatásosak, mi bizonyítja, hogy biztonságosak, mi indokolja a kötelezővé tételt. A teljes témát természetesen nem járhatom körbe szisztematikusan, már pusztán az időbeli korlátok miatt sem - sokaknak ez azonban valószínűleg amúgy is ismerős, vagy legalábbis a blogomból megismerhető. Ennek megismétlése helyett inkább arra fókuszálok, hogy a leggyakrabban emlegetett védőoltás-ellenes mítoszokat, hazugságokat bemutassam és persze röviden cáfoljam is.

Az előadásom második felében elszakadok a szigorúan vett "technikai" kérdésektől, és igyekszem a jelenség hátterét megvizsgálni. Kik azok a védőoltás-ellenesek, mi motiválja őket, miért mondják, amit mondanak és miért gondolják, amit gondolnak? Ezek azért fontos kérdések, mert az általuk terjesztett félrevezetésekkel szemben tartós eredmény csak akkor érhető el, ha megpróbáljuk az ő és még inkább az általuk megvezetett, megvezetni kívánt emberek motívumait is megérteni.

A tételmondat, ami mellett argumentálni fogok, hogy - bármennyire is nincs igazuk - a lehülyézés, a legyilkosozás, illetve - néhány extrém esettől eltekintve - a törvényi úton, adminisztratív eszközökkel történő üldözés a XXI. században jó esetben minimum felesleges és értelmetlen, rossz esetben egyenesen káros, kontraproduktív, épp a népegészségügy érdekeire nézve.

A fentiekkel összhangban, az előadás zárásaként arról beszélek - részint a szakirodalom, részint a személyes tapasztalataim alapján -, hogy mik a célravezető kommunikációs, érvelési stratégiák, mik a helyes lépések, hogy hosszútávú eredményeket érjünk el a gyermekeink egészsége érdekében egy olyan világban, melyben a védőoltás-ellenesek ezt, ha nem is tudatosan, de veszélyeztetni igyekeznek.

Az előadás prezentációja és videófelvétele a blogon megtekinthető.

Categories | Klubestek

Download

Filetype: MP3 - Size: 28.01MB - Duration: 2:02:21 m (32 kbps 44100 Hz)Inkább videót néznél? Látogasd meg Youtube-csatornánkat!

Klubestjeink diavetítéseinek többsége blogunkon ("klub" címke alatt) megtekinthető.

Honlapunk

Blogunk

Szkeptikus Wiki

Fórumunk

Facebook-oldalunk

Facebook-csoportunk (érdeklődőknek)

The European Skeptics Podcast

Kapcsolat: info kukac szkeptikus pont hu.