Szkeptikus Hangtár

A Szkeptikus Társaság hanganyagai - klubestek hangfelvételei, rádiószereplések stb. Podcast formájában is elérhető.

RSS »iTunes »

A genetikailag módosított növények veszélyei

2011-05-17

Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök: A GM növények termesztésével kapcsolatos ökológiai és mezőgazdasági megfontolások

Az előadótól kapott előzetes ismertető:

„Nem vagyok tudós. Nagyüzemi növénytermesztési gyakorlattal rendelkező agrármérnök vagyok, több évtizedes vetőmagtermesztési tapasztalattal. Egyaránt jártas vagyok a konvencionális, intenzív, vegyszeres mezőgazdaság és az ökológiai gazdálkodás terén. Agrár-környezetvédelmi szakmérnök is vagyok, ezért a mezőgazdaság környezetre, természetre gyakorolt hatásainak elemzése a szakmámhoz tartozik. Szakterületem továbbá a fenntartható vidékfejlesztés is, mely a mezőgazdaság különböző válfajainak társadalomra és gazdaságra való hatásait is vizsgálja.

Megítélésem szerint a géntechnológia a tudomány fejlődésének forradalmi állomása, mely izgalmas, új lehetőségeket teremtett kutatóknak, növénynemesítőknek egyaránt. A génmódosított növények köztermesztésbe vonásáról azonban csak úgy lehet felelősen jól dönteni, ha megvizsgáljuk ennek lehetséges ökológiai, táplálkozás-egészségügyi hatásait.

Az első generációs GM növények köztermesztésbe vonása, az e körül kialakult tudományos és kevéssé tudományos viták egyúttal azt is jelzik, hogy a tudományfejlődés új korszakába értünk - amikor újra kell értékelnünk a tudomány és tudomány, tudomány és etika, tudomány és üzlet, tudomány és társadalom kapcsolatának átalakulását.”

 

Categories | Klubestek

Download

Filetype: MP3 - Size: 212.47MB - Duration: 2:34:43 m (192 kbps 44100 Hz)Inkább videót néznél? Látogasd meg Youtube-csatornánkat!

Klubestjeink diavetítéseinek többsége blogunkon ("klub" címke alatt) megtekinthető.

Honlapunk

Blogunk

Szkeptikus Wiki

Fórumunk

Facebook-oldalunk

Facebook-csoportunk (érdeklődőknek)

The European Skeptics Podcast

Kapcsolat: info kukac szkeptikus pont hu.