Szkeptikus Hangtár

A Szkeptikus Társaság hanganyagai - klubestek hangfelvételei, rádiószereplések stb. Podcast formájában is elérhető.

RSS »iTunes »

Beveszed? Könyvbemutató

2011-10-06

A Partvonal kiadó Beveszed? Tények és tévhitek a természetgyógyászatról címmel témaestet tart 2011. október 6-án, a Károly körúti Alexandra Szalonban, melyre szeretettel várjuk Önt és kollégáit. A beszélgetés apropóját a kiadó nyáron megjelent Beveszed? Mire jók és mire nem az alternatív gyógymódok c. könyve, pikantériáját pedig az adja, hogy egy sor heves elutasítás után állt össze a beszélgetőtársak alábbi névsora. Mindez jól mutatja, hogy ma itthon szigorú pro és kontra oldal rendezkedett be. Reméljük, ez a beszélgetés is hozzájárul a miértek megértéséhez.

„Magyarországon a rendszerváltás óta növekvő mértékben találkozunk a médiában bizonyíték nélküli gyógyító eljárásokkal. Az ezotéria vagy a különböző alternatív gyógymódok komoly műsoridőt kapnak a tévében, egész rovatokat a női magazinokban. Divat minden, ami ősi, természetes, spirituális vagy személyes. A tudományos újságírás nem aludhat, amikor növekvő tendencia a hagyományos orvosi beavatkozások halogatása, az otthoni öngyógyítás, melyeknek nem egy esetben súlyos következményei lettek hazai betegeknél, akár ismerőseink körében is. E kötet brit szerzője az alternatív módszerek általánossá váló és kritika nélküli elfogadottságát kifejezetten veszélyesnek tartja. Az egyik megoldás az lehet, ha a hazai orvostudomány komolyan veszi a betegek személyesség- és gondosságigényét. Addig is mi a logikus gondolkodás fegyverével vehetjük fel a harcot az áltudományosság ellen.” (Vágó István ajánló sorai a könyvborítón, részlet)

 

A beszélgetés alapvető kérdése, melyre választ szeretnénk találni: vajon miért használnak annyian alternatív gyógymódokat, miközben igen soknak tudományosan nem igazolt a hatékonysága? Hogyan és milyen mértékben kell lépést tartanunk az átlagember szokásaival, ha tényként kezeljük, hogy a magyar lakosság nagyobbik része legalább egyszer kipróbált valamilyen alternatív kezelési megoldást? Vagy ‒ kissé provokatívabbra fordítva a kérdést ‒ az alternatív medicina nem több, mint az unatkozó középkorú, középosztálybeli nők játékszere?

 

A beszélgetés résztvevői:

Vágó István vegyészmérnök, médiaszemélyiség, a „Homeopátia? Nincs benne semmi!” elnevezésű nemzetközi akció hazai arca

 

Dr. Szigeti Gyula Péter orvos-élettanász, tudományos kutató, a Komplementer Medicina folyóirat főszerkesztő-helyettese

 

Hraskó Gábor informatikus, biológus, tudományos újságíró, a Szkeptikus Társaság elnöke

 

Dr. Lakos András gyermekorvos, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője

 

moderátor: Korentsy Márta, a kötet szerkesztője.

Categories | ~Kategorizálatlan

Download

Filetype: MP3 - Size: 72.5MB - Duration: 1:19:11 m (128 kbps 44100 Hz)Inkább videót néznél? Látogasd meg Youtube-csatornánkat!

Klubestjeink diavetítéseinek többsége blogunkon ("klub" címke alatt) megtekinthető.

Honlapunk

Blogunk

Szkeptikus Wiki

Fórumunk

Facebook-oldalunk

Facebook-csoportunk (érdeklődőknek)

The European Skeptics Podcast

Kapcsolat: info kukac szkeptikus pont hu.